Hopp til innhold

Nedre Sem Låve

Nedre Sem låve i Asker er ferdigstilt, og onsdag 12. juni kan du bli med på omvisning. Låven er rehabilitert i tråd med FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg, og er en pilot på reduksjon av plast i bygg.

Ved Semsvannet i Asker har Holar tegnet Norges første sirkulære nybyggprosjekt sammen med entreprenør Veidekke, Futurebuilt-prosjektet Nedre Sem Låve. Dette banebrytende prosjektet representerer en unik sammensmelting av historisk sjarm og moderne bærekraftige løsninger. Det er Asker Kommune som er byggherre for prosjektet.

Etter å ha forfalt i mange år, ble låvebygningen forsiktig demontert vinteren 2022/2023. Nå står et helt nytt bygg ferdig med ombrukte materialer fra låven og fra donorbygg i nærområdet. Ny bygningsmasse er på rundt 2.000 kvadratmeter, med likt uttrykk som den opprinnelige enhetslåven fra rundt 1890.

I tillegg til å være et sirkulært bygg, er den nye låven på Nedre Sem en pilot på FutureBuilts kriterier for plast i bygg, med mål om minst mulig bruk av plast. Byggeplassen har vært utslippsfri, og bygget skal oppnå nær-null-energi standard, blant annet gjennom en godt isolert bygningskropp, geotermiske energibrønner og solceller på tak. Som bærende konstruksjon er det brukt massivtreelementer. Nedre Sem låve er også en pilot i EU-prosjektet Circular Cities and Regions Initiative (CCRI), og inneholder arbeidssenter med snekkerverksted, storkjøkken, egen gårdsbutikk og omsorgsboliger.

Les mer om prosjektet her hos oss her, og på Futurebuilt sine sider her.

Påmelding her