Hopp til innhold

Ydalir skole og barnehage

Sted: ELVERUM
Byggherre: ELVERUM KOMMUNE
Areal: 8400
Samarbeidspartnere: BETONMAST INNLANDET, ØSTENGEN OG BERGO LANDSKAP
År: 2019

Som startskuddet for en ny bydel med ca. 1000 boliger, ble Ydalir Skole bygget som generator for utviklingen av den nye bydelen. Det har vært en målsetning å bygge med et minimalt karbonavtrykk, og hele prosjektet ble oppført i massivtre. Prosjektet er BREEAM-sertifisert med karakter Very Good.

Situasjon og konsept

Skolen er bygget på et stort grustak med et naturlig nivåsprang på midten av tomten. Som en måte å organisere anlegget på er skolen lagt inntil denne «terrengryggen» slik at småtrinnet i 2 etasje får direkte utgang til øverste platå og barnehagen, og de store barna kommer rett ut på det nederste nivået der man kommer rett ut et gaterom med paviljonger og verksteder og til idrettsplassen.

En liten landsby

Ansamlingen av bygninger fremstår som en liten landsby. Romforløpene er varierte i høyde og bredde, som tilfører en lekenhet i barnas omgivelser. Ydalir skole og idrettshall er i bruk store deler av døgnet til alt fra matlaging, sang og musikk, og til ulike lag og foreningers aktiviteter. Med sine mange funksjoner har skolen blitt et naturlig møtested og samlingspunkt for Ydalir.