Hopp til innhold

Verdens ende

Sted: Tjøme
Byggherre: Tjøme kommune
Areal: 600 kvm
Samarbeidspartnere: Tønsberg kommune, Nøtterøy kommune, AWilhelmsen
År: 2015

Besøkssenteret i Færder nasjonalpark ligger i et unikt kystlandskap og vernet naturmiljø. Senteret skal ha rom for de mange besøkende som bruker nasjonalparken til naturopplevelser og friluftsliv. Bygget rommer et formidlingssenter, butikk og en restaurant i første etasje.

360 graders kystlandskap

Bygget er utformet og bygget opp rundt de eldre rullesteinsmurene, og har betongvegger som passer til de nakne svabergene og et værhardt klima. Andre etasje er utformet som en stor rotunde i glass som gir utsikt over hele nasjonalparken, og hvor det er gravert inn informasjon om viktige landemerker i glasset.

Et sted å gå i land

Servicebygget ble ferdigstilt året etter, og skal betjene de mange båtgjestene som legger til på Verdens ende. Skjult under trappen er toaletter og dusj som vender direkte inn mot fjellveggen, og en liten kiosk. Trappen er laget som et amfi og utkikkspunkt som er integrert i terrenget. Hensikten er at servicebygget skal ta lite oppmerksomhet og underordne seg landskapet. Amfiet brukes til konserter på sommeren.

Toalettanlegget ble ferdigstilt i 2019, og er plassert ved inngangen til nasjonalparken. Veggene har en buktende og leken form, og er et populært aktivitetselement og hvileområde.