Hopp til innhold

SAGA – samfunnshus

Sted: Siljan
Byggherre: Siljan KOMMUNE
Areal: 1 870 KVM
Samarbeidspartnere:
År: Mulighetsstudie 2019

Siljan har behov og et ønske om en transformasjon av sentrum, hvor etablert bebyggelse, handel og helsetjenester knyttes sammen rundt et torg og et nytt hus for alle, med bibliotek, forsamlingssal, kontorplasser og annet. Torget og bygget skal være et sted for alle, og et sted man har lyst til å være – enten man er få eller mange. Saga ligger i et dalføre og dette har værtførende for utformingen av bygget.

Bygg man vil oppholde seg i

Saga skal være et hus for alle, og et hus man skal ha lyst til å bruke. Biblioteket og kafeen har myke overganger, og du kan ta med deg kaffekoppen hvor du vil. Her er det rikelig med dagslys, åpne plasser og koselige kroker. I verkstedet i 1. etasje er det utstyr til låns for de som vil reparere eller lage noe, og for kurs i tradisjonshåndverk. Forsamlingshuset i øverste etasje kan samle mange for en kino, en forelesning, et bryllup eller et møte.

Robust med tilknytning til det lokale

En bærende kjerne av betong virker samlende for bygget, og øvrige konstruksjoner er dragere og søyler i tre – med referanser til tradisjonell byggeskikk i Siljan. Gode løsninger på bærekraft betyr at man velger enkle, mer robuste løsninger. Tre er lett tilgjengelig, miljøvennlig, brukervennlig og holdbart. Med bruk av treoverflater får bygget et godt inneklima, er robust for støt og fleksibelt for variert bruk. Dette gir lavere driftskostnader og et bygg som tåler hverdagens slitasje.