Hopp til innhold

Campus Evenstad

Sted: Evenstad
Byggherre: Statsbygg
Areal: 1 250 kvm
Samarbeidspartnere: Forskningssenteret Zero Emission Buildings ZEB, Sintef, NTNU, ØM Fjeld entreprenør, Asplan Viak, Massivlust, Eivind Selvik, Høyer Finseth
År: 2015

Campus Evenstad er en avdeling ved Høyskolen i Hedmark (HiHM) og et pilotprosjekt gjennomført som Norges første nullutslippshus.

«Med utstrakt bruk av massivtre er Campus Evenstad i Hedmark det mest ambisiøse miljøbygget i Norge noensinne.»  – Forskningssenteret Zero Emission Buildings ZEB.

Nullutslipp

Prosjektet er et ZEB-COM- bygg. Det vil si at bygget tilfredsstiller kravene til nullutslipp, hvor man har med byggeprosess, drift over 60 år og materialbruk i klimagassregnskapet. Prosjektet er bygget i massivtre og limtre med minimal bruk av betong, og det er brukt innblåst trefiberisolasjon. Det har hybrid ventilasjon, hvor man benytter det sentralt plasserte trapperommet som en del av ventileringen av bygget, samt en CHP- turbin som optimaliserer energiproduksjonen fra flisfyringsanlegget.

 

 

Bærekraft i arkitekturen

Prosjektet inneholder kontor for administrasjonen til Høyskolen i Hedmark sin avdeling på Evenstad, samt forelesningssal/festsal for skolen. Bygget kobler seg til eksisterende høyskolebygg via et halvklimatisert overbygg. Selve festsalen er lys og åpen, og med et ildsted som både et stemningsskapende element, og relatert til det kalde klimaet i Hedmarken. Rasjonell organisering og byggeteknikk, samt arealeffektivitet, kortreiste materialer og rask byggetid er en del av bærekraftskonseptet. Bygget vant Treprisen for Innlandet 2017.

Lenker:

http://www.zeb.no/index.php/no/pilotprosjekter/266-campus-evenstad-no

https://statsbygg-pilot-evenstad.no/bygninger/zeb/

Video fra Statsbygg: https://youtu.be/LQsemGc3KrE