Hopp til innhold

Bø skole

Sted: NÆRBØ
Byggherre: HÅ KOMMUNE
Areal: 10570 kvm
Samarbeidspartnere: SV BETONG, SOLA BYGG, ØSTENGEN OG BERGO
År: 2016

Bygninger som bygges med kvalitet i fokus varer lengst. Dette kan i stor grad sies om Bø skole, både eksteriørt og om interiøret. Skolen ligger på Jæren, et område med stor klimapåkjenning, derfor er Bø skole tegnet med robuste materialer. Elevene står i sentrum og tekniske løsninger er derfor integrert i bygningsvolumet, slik at skolen tåler slitasje og allsidig bruk.

Bø skole ble tildelt prisen “Fremtidens skole” på Nohrcons-konferansen i Danmark i 2017.

Plangrep

Bygget ligger i en skråning hvor nedre del møter nærmiljøet, med hovedinngangssituasjon og inngang til flerbrukshall i to etasjer. Her er også hjerterommet med kantine. Øvre del er tilpasset barneskoleelevene, og i kun en etasje. Bygget er oppdelt i mindre volum som gir fine og lune inngangssituasjoner og steder å oppholde seg utomhus. Disse volumene varierer også noe i høyde som gir varierte lys- og romsituasjoner inne.

Materialbruk

Fasaden er kledd i ubehandlet Sedertre, som har en unik evne til ikke å ta opp fuktighet, noe som er gunstig i et fuktig klima. Innvendig er det vegger av bjørkefiner og akustiske løsninger er integrert i veggen. Det er en gjennomgående bruk av betonggulv i alle rom. Materialpalletten er dus, men naturlig, som samlet gir et rolig inntrykk og en varighet over tid.