Hopp til innhold

Åkle – Iveland

Sted: Birketveit
Byggherre: IVELAND KOMMUNE
Areal: 4300 KVM
Samarbeidspartnere: Ark-Tellus
År: 2019

Iveland kommune inviterte til parallelloppdrag for nærmere detaljplanlegging av tomta i Birketveit med tilliggende område. Holar vant i samarbeid med Ark-Tellus oppdraget med forslaget “Åkle”.

 

Tettbygget og attraktivt små-samfunn

Kommunen manglet et attraktivt og levende kommunesenter, og vårt prosjekt bygger på bygdas tradisjoner og identitet som mineralkommune. En fremoverlent Iveland kommune så hvordan man kunne få til klimavennlig stedsutvikling ved å bygge tett på et lite sted. Sentrumstomta i Birketveit, som ligger sentralt og solrikt til ved Birketveittjønna, har skapt et stoppested for reisende, møtested for innbyggerne og fungert som fundament og katalysator for etablering av næringsvirksomhet og et godt bomiljø for hele bygda.

Lokal industri som identitetsskaper

Iveland er Norges mest interessante mineralkommune, og bruk av mineraler inngår som et viktig element i prosjektet for å skape en tydelig karakter for stedet og styrke kommunens identitet. Prosjektet har utviklet seg til et Bolyst-prosjekt med støtte fra Kommunaldepartementet og er et forbildeprosjekt med fokus på universell utforming med støtte fra Husbanken.

Prosjektet ble godt mottatt av lokalbefolkningen og de fleste av leilighetene ble solgt i løpet av kort tid.